Kosm

Kosm

pondělí 13. července 2015

Avokádový olej - odkaz starých Aztéků

Aztékové a další kmeny střední Ameriky znali tajemství vzácného avokádového oleje, který se získává z plodů Hruškovce přelahodného, jak se správně botanicky nazývá Avokádo v češtině. Tradičně ho užívali jak vnitřně na léčbu různých neduhů, tak zevně na ochranu pokožky před horkými a suchými větry, které kůži velmi vysušují.
Avokádový olej
Avokádový olej LZS
Dnes už víme, že avokádový olej respektive celé plody avokáda, příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, obsažená kyselina linolová a fosfolipidy jsou velmi důležité pro metabolismus nervové soustavy a bohatě zastoupený vitamin B6, který je důležitý pro správnou funkci neuronů. Proto je avokádo velmi vhodné pro osoby trpící nervozitou, podrážděností nebo depresí.
Avokádo působí zásaditě a má zvláčňující a ochranný účinek na sliznici. Je proto ideální součástí stravy lidí, kteří trpí žaludečními vředy nebo gastritidou..

Čerstvé avokádo obsahuje 2 mg na 100 g ekvivalentu alfa-tokoferolu a je tak nejbohatším druhem ovoce na obsah vitaminu E, který velmi prospívá reprodukci, tak i pokožce. Dle prastaré domorodé zkušenosti se udává, že avokádový olej podporuje růst a kvalitu vlasů.
Olej se získává z dužiny plodu čerstvě vylisovaný má obvykle zelenou barvu, která se ale velmi rychle mění na hnědou. Proto pokud potkáte jasně zelený avokádový olej, bývá většinou uměle přibarvený, tak raději pryč od něj.
Avokádový olej se používá ke kosmetickému ošetření pleti velmi často. Zvláčňuje pokožku a podporuje její přirozenou ochranu před povětrnostními vlivy. Příznivě ovlivňuje regeneraci buněk a tak je velmi účinný při ošetření suché, křehké a zduřelé pleti se sklonem k poškození slunečními paprsky. V kombinaci se sezamovým olejem je vhodnou součástí opalovacích přípravků.
Avokádový olej je velmi významnou látkou užívanou pro různé typy masáží , proniká hluboko do kůže, takže zvláčňuje spodní vrstvy pokožky, čím se hodí k péči o zralou plet se sklonem k vysušení, neboť ppokožku zvláčňuje, zjemňuje a hydratuje z hloubky a při opakovaném použití k jemné masáži, zanechává pokožku až nadpozemsky hebkou.
Současně je pro tuto schopnost pronikat do spodních vrstev pokožky je velmi vhodný i pro aromaterapeutické masáže, kdy jako nosič transportuje požadované esenciální oleje hluboko do pokožky. 
Toho lze využít například při masáži bolavých kloubů, kdy je třeba, aby se prohřívající esenciální oleje dostaly co nejblíže k místu bolesti. Každý, kdo trpí artritidou či podobným kloubním onemocněním,  by měl mít avokádový olej k dispozici pro pravidelnou masáž.


Avokádový olej- sprchový gel
Sprchový gel

Pro masáže celého těla je vhodné avokádový olej míchat s lehčími oleji, například z hroznových semínek, Vaše pokožka pak bude až nadpozemsky hebká a pokud do masážního mixu kápnete několik kapek oblíbeného esenciálního oleje, bude Vaše masáž dokonalá, tedy pokud seženete ochotného maséra.
Sprchový gel Makadamie
Keňská Makadámie

Vysoký obsah sterolů, předurčuje avokadový olej k pravidelné péči o pleť žen v menopauze, kdy pokožka razantně ztrácí pružnost. 
Příznivé účinky avokádového oleje můžete využít i během sprchování, přírodní kosmetika Planeta Organica ve své nové řadě "Africa" přináší sprchový gel a šampon s významným obsahem Avokádového oleje. Oba produkty Vaši pokožku a vlasy šetrně umyjí a zachovají příjemný pocit a lehkou ovocitou vůni.
Vyzkoušet také můžete sprchový gel Keňská Makadámie přírodní BIO kosmetiky Organic Shop, který obsahuje vyvážený poměr avokádového a makadamiového oleje.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat