Kosm

Kosm

úterý 25. srpna 2015

Heřmánkový olej - přírodní poklad

Sezóna heřmánku zvolna končí a tak je nejvyšší čas, nasbírat čerstvé květy a připravit si domácí heřmánkový olej.
Heřmánek patří mezi naše tradiční léčivky a heřmánkový čaj ochutnal snad každý z nás. Do současnosti vědci identifikovali v heřmánku přes 100 účinných látek a s největší pravděpodobností zdaleka neskončili.
Velmi významný je obsah seskviterpenu bisabololu, který má mnoho zajímavých účinků, působí protizánětlivě, antimikrobiálně, antimykoticky, urychluje hojení a mírní podráždění. V kosmetice se používá ke zvýšení hojivých účinků.
 Domácí heřmánkový olej je univerzální léčebné kosmetikum, které můžete používat přímo na podrážděnou pokožku. Například na odřený nos při rýmě, popraskané rty, pro podporu hojení drobných kožních poranění a prasklin, lze použít i na akné a lehčí popáleniny menšího rozsahu. Jen osoby alergické na některé látky v heřmánku se musí jeho použití důrazně vyvarovat.

Pro přípravu budete potřebovat čerstvě natrhané květy heřmánku a kvalitní za studena lisovaný rostlinný olej. Volba oleje je velmi důležitá, protože nemusí být jen extrakčním činidlem pro účinné látky heřmánku, nýbrž i podpůrným hojivým prostředkem. Velmi vhodná je i směs několika olejů, kterou zvolíte dle převládajících potřeb Vaší pokožky.
Jako základ a hlavní nosič můžete použít olej z hroznových semínek, který je cenově dostupný, má lehkou texturu a snadno se vstřebává a sám má zklidňující a hojivé účinky, přidáním avokádového oleje zvýšíte transport účinných látek do spodních vrstev pokožky, avokádový olej podporuje regeneraci buněk, hydrataci pokožky a díky skvalenu zvyšuje pružnost pleti. Makadamiový olej je vhodný pro citlivou a zralou pleť, mandlový olej přidejte pokud máte suchou pokožku. Přidat můžete i pár procent oleje černého kmínu nebo brutnákového oleje, které působí pozitivně na pleť se sklony k ekzémům.
Směs olejů vyzkoušejte na pokožce, aby Vám textura zanechala na kůži příjemný pocit.

Do skleněné uzavíratelné nádoby nasypte čerstvé květy heřmánku a zalijte Vaší originální směsí olejů tak, aby byly květy dokonale ponořené. Uzavřete a nechte na světle minimálně 14 dní louhovat. Když je hotovo, heřmánek by se měl prakticky rozpadat a olej získat tmavě zelenou barvu. Následně olej prolisujte přes sítko a uskladněte v lednici.
Olej můžete používat přímo či přidávat do domácích kosmetických přípravků, masážních olejů nebo koupelí. Uplatnění najde všude tam, kde potřebujete podpořit hojení podrážděné, popraskané pokožky, drobných ran a popálenin, zjemnění jizev, nebo využít antimikrobiálních účinků při péči o aknózní pleť.

Žádné komentáře:

Okomentovat